Jak ČEZ ignoruje majitele bytových domů

19. 07. 2022 23:49:30
Za více než rok se prakticky nepodařilo získat od ČEZ žádný návrh projektu nového energetického profilu bytového domu.

Jsme majitelé bytového domu ve středních Čechách, kousek od Nymburka. Naše bytovka z roku 1947 dosloužila stejně jako kamna, ve kterých topili poslední „nájemníci“ vším, co hořelo. Máme představu moderního domu třetí dekády 21. století a od roku 2020 jsme připravovali kompletní revitalizaci vyklizeného domu o cca 19 bytech.
I když konflikt doutnal někde na východě Ukrajiny a ceny i dodávky plynu či elektřiny nás neděsily, uvažovali jsme o montáži fotovoltaiky (FVE) na velkou sedlovou střechu, o tepelných čerpadlech (TČ), možná i o nabíjecích stanicích na nově budovaném parkovišti napojeném na FVE atd.

První kontakt s ČEZ

Na jaře 2021 jsme se tedy obrátili na svého dodavatele ČEZ – oddělení služby zákazníkům s požadavkem technické konzultace s výstupem v podobě návrhu a zejména přizpůsobení nutně nového přívodu elektrické energie do domu se zcela novou energetickou charakteristikou.

Obratem jsme dostali letáček na TČ pro rodinný dům!?
Několika telefonáty jsme vysvětlili, že nemáme RD a znovu zopakovali, o jaký objekt se jedná, co vše chceme projednat, že chceme zjistit, jaké možnosti v dané lokalitě nám ČEZ nabídne, a také zdůraznili náš zájem, aby ČEZ v návaznosti a s předstihem začal s projektem nového napojení (dosud konzolí z roku 1947 vetknuté na fasádě v místě nového balkonu).

Po několika telefonátech jsme se domluvili na, od počátku námi navrhovaném, místním šetření, na které se 27.7. 2021 dostavil technik ČEZ pan S. Po cca hodinové prohlídce objektu si odvezl námi připravené podklady z našeho projektu s tím, že se nám do zhruba měsíce ozve. Už jsme jej nikdy neviděli, stejně jako jakoukoliv reakci ČEZ!

V září 2021 jsme odeslali prvním urgenci, v říjnu druhou, pak třetí a čtvrtou – bez jakékoliv reakce – pana S. nikdo v útrobách mnoha firem ČEZ zjevně nenašel.

Stížnost bez odpovědi

Na konci roku 2021 nám z plzeňského ČEZ prodej (!) sdělili, že náš požadavek předali na ČEZ ESCO a s nimi se máme domlouvat na dalším.
Na tuto další dceřinou společnost ČEZ jsme se během zimy a jara 2022 obraceli několikrát a pokaždé byl takový telefonát náročnou zkouškou nervů. Telefonistka, které již podesáté opakujete vše od začátku, vám sdělí, že vás nesmějí nikam přepojovat, sdělovat, kdo má vaši žádost na starost či snad, kdy by měla být vyřízena. Neopomene sdělit, že nemáte žádost urgovat – protože jsou „zcela zavaleni žádostmi“ a máte trpělivě vyčkat věcí příštích (sic).

Zkoušeli jsme hledat stopy po tajemném panu S. i u místního ČEZ. Zde jsme na technickém oddělení požádali o zrušení několika odběrných míst v našem objektu. To, že na to ČEZ reagoval informací, že montéři jedou sundat elektroměry do jiného našeho objektu u Kladna, bylo pouze ilustrativní perličkou. Aspoň se následně podařilo nastartovat program přípravy nového napojení objektu na síť.

Zaslali jsme tedy na postup ČEZ oficiální stížnost – ta také zůstala bez jakékoliv reakce.

Někdy počátkem dubna 2022 se telefonicky ozval technik z ČEZ ESCO aby nám sdělil, že k němu doputovala naše žádost a že nedohledali ani technika S. a ani jím převzaté podklady. On že má na starosti jen velké FVE elektrárny a ČEZ ESCO dělá jen velké investice a ani ty vůbec nyní nestíhá projektovat. Neví, kdo by měl u ČEZ problematiku bytových domů na starosti. Z jeho pohledu je FVE na střeše takového domu problém, protože současná legislativa zatíží majitele nutností najmout licencovaného provozovatele takovéto „elektrárny“ na střeše, v panelech získaná elektrická energie se stejně nemůže jednotlivým majitelům bytů či elektrických aut prodávat, takže nezbude, než všechny ve společných prostorách nespotřebované kWh prodat (čti darovat) ČEZ atd. Hovor tedy skončil nutně bez jakéhokoliv výsledku.

Roční ztráty kvůli ČEZ

Koncem dubna se ozval tajemný pan S.!
Prý se náš požadavek a jím převzaté podklady někde v útrobách ČEZ ztratily a až nyní se to znovu objevilo u něj. Nechal si tedy poslat vše podruhé a opět se pohroužil v rámci ČEZ do důsledné ilegality.

Žádného konkrétního výstupu z místního šetření jsme se tedy ani do doby psaní tohoto článku, na konci května 2022, nikdy nedočkali.

Samozřejmě jsme se mezitím obrátili na jiného odborníka, ovšem se ztrátou mnoha měsíců, což u investiční akce (v cenách jara 2021 40 mil. Kč) není zanedbatelné prodlení.

Například jen pouhý projekt nového napojení domu si ČEZ stanovil na termín leden 2023.

Možná, že ČEZ je schopen podat pomocnou ruku majiteli RD, možná i solárnímu baronovi. Majitele bytových domů však zatím důsledně ignoruje.

Což není dobrá zpráva jak pro členy OSMD, tak i pro bytová družstva, SVJ a v neposlední řadě i obce.

Autor: Karel Polata | úterý 19.7.2022 23:49 | karma článku: 20.67 | přečteno: 659x

Další články blogera

Karel Polata

Proč stát chrání i neoprávněné uživatele bytu?

Běh na dlouhou trať. Tak by se dala popsat snaha majitelů bytů bránit svůj majetek před neoprávněnými uživateli.

5.9.2023 v 20:18 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 950 | Diskuse

Karel Polata

Zvýšení daně z nemovitosti – kam povede?

V mediálním prostoru se hovoří o dramatickém zvyšování daně z nemovitosti. Bude to ale ku prospěchu věci? Pro koho?

13.4.2023 v 16:21 | Karma článku: 43.45 | Přečteno: 8542 | Diskuse

Karel Polata

Stát si svým jednáním sám vytváří nové a nové dlužníky

Normální by mělo být dluhy splácet. Nově vznikající legislativa se ale snaží o zkrácení doby oddlužení a další výhody pro dlužníky.

13.10.2022 v 9:56 | Karma článku: 37.96 | Přečteno: 3658 | Diskuse

Další články z rubriky Energetika

Martin Rotter

Češi by měli být vzteklí!

Tak si tu právě čtu Kovandův komentář. V šílených zprávách posledních pár měsíců se ukazuje, že naše země a lidé v ní se dočista zbláznili.

29.8.2022 v 12:35 | Karma článku: 35.31 | Přečteno: 1335 | Diskuse

Milan Smutný

To už není šílenství, to je energetická a celospolečenská sebevražda

Téměř každý den přinášejí evropské burzy ještě katastrofičtější vývoj cen elektřiny (a také plynu). Jsou pro běžné lidi méně srozumitelně ukryta v cenovce za MWh (= 1 tisíc kilowatt hodin, kWh), nyní už za 1000 eur.

28.8.2022 v 22:25 | Karma článku: 38.21 | Přečteno: 1506 | Diskuse

Eva Hauserová

Elektromobil do každé domácnosti!

Odpůrci elektromobility tvrdí, že je to slepá ulička a z různých důvodů na elektřinu nikdy nebude jezdit většina aut. Vidím to jinak.

19.8.2022 v 9:20 | Karma článku: 10.82 | Přečteno: 1189 | Diskuse

Milan Smutný

Místo u sebe doma šetří Němci plynem v Česku

Na sociálních sítích koluje sarkastický obrázek v kožešině mrznoucího člověka v místnosti, který telefonuje: „Chci nahlásit souseda, že zřejmě přetápí svůj byt, protože na mé straně společné zdi roztála jinovatka.“

15.8.2022 v 16:53 | Karma článku: 36.98 | Přečteno: 1219 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak nám zase paliva zlevňují a vláda nic

To bylo řevu když se ceny benzinu a nafty po začátku ruské agrese hnaly do nebeských výšin, že vláda nic nedělá. A co by jako měla dělat? A co má dělat teď když nám letí dolů? Zavést vyšší spotřební daň?

14.8.2022 v 16:59 | Karma článku: 26.94 | Přečteno: 1025 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2332

Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů v ČR. Vystudoval FS ČVUT, od roku 1991 úspěšně podniká a spravuje bytové nemovitosti dvou firem. Věnuje se řešení problémů v oblasti nájemního bydlení z pohledu pronajímatele, zejména sociálního bydlení. Zapojuje se také do aktivit připomínajících hrdiny protinacistického odboje, inicioval umístění již několika pamětních desek na pražských domech.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...