Duel - neduel - o návrhu udělat z pronajímání živnost

21. 03. 2019 13:02:49
Před dvěma týdny proběhla v Českém rozhlase debata nad návrhem udělat z pronajímání koncesovanou živnost. Oba diskutující se shodli na některých nepřijatelných principech tohoto návrhu.

Rozhlasový duel Českého rozhlasu „Pro a proti “ dne 7. 3. 2019, který se věnoval návrhu Ministerstva průmyslu a obchodu zařadit pronájem bytů mezi koncesované živnosti, žádným duelem nebyl. Stát zastoupený dvěma ministerstvy (MPO a MMR) ani po týdenním dohadování nenašel jediného úředníka, který by nápad na povinnou přeměnu pronajímatelů bytů v živnostníky byl schopen před posluchači obhájit. Dramaturg tedy pozval stálici nájemního bydlení JUDr. Stanislava Křečka, čestného předsedu Sdružení nájemníků a nyní také zástupce ombudsmanky.

Ten se s naším místopředsedou Ing. Milanem Krčkem vzácně shodl v tom, že se jedná od počátku o nesmysl, a ten, kdo nápad předložil, nemá o nájemním bydlení a občanském právu ani ponětí. A jestliže je udávaným důvodem boj s „obchodníky s chudobou“ – tak to svědčí i o fatální neznalosti příčin a problémů tzv. vyloučených lokalit, které to nemůže vyřešit ani náhodou.

Pan zástupce ombudsmanky, ale přišel se svou „light“ verzí. Líbilo by se mu, aby byl majitel povinen uzavírat nájemní smlouvy pouze a jen prostřednictvím nějakého „koncesovaného pronajímatele“. A podepřel to argumenty o údajné neschopnosti pronajímatelů sepsat správně smlouvy a dále přidal příměr o tom, že se taky nikdo nediví, když stát majitelům přikáže, že jejich komíny mohou vymetat jen „koncesovaní kominíci“.

Je nutné oddělit oba argumenty – stát zákonem určuje takové povinnosti na provádění činností a kontrol tam, kde hrozí obecné ohrožení (výbuchem, požárem atd.), a tedy logicky tyto práce nebo kontrolu prací předepisuje plynařům, elektrikářům a ano, i kominíkům.

Zatím nám dovoluje jak vyměňovat těsnění či dokonce celé vodovodní baterie, tak natírat stěny a dokonce si i opravit auto.

Jedním z hlavních principů nového občanského zákoníku (NOZ) byla přednost smluvního ujednání a až následná úprava paragrafová. Ano - s tím omezením, že u smluv nájemních bytových je většina parametrů taxativně vymezena. A pronajímatelé se v drtivé většině v nájemním právu orientují s erudicí poučeného laika. Ostatně jejich omyly, na rozdíl od omylů nájemníkových, jsou penalizovatelné.

Katastrofické scénáře, že soudy budou zavaleny desítkami tisíc sporů pronajímatelů s nájemníky, se po roce 2013 nenaplnila. I z vlastní praxe dobře vím, že s 98% nájemníků se dohodnu i v tak citlivém tématu, jako je navýšení nájemného. Ale představa světa, ve kterém lidé berou každodenní odpovědnost i rizika rozhodování do svých rukou, se sociálním inženýrům moc nehodí.
Páně Křečka „koncesovaný pronajímatel“ by nutně měl mít protipól v „koncesovaném nájemci“, protože právní vědomí je jistě silnější u „koncesovaného pronajímatele“. Chtěl by snad chudáka obyčejného nájemníka předhodit při uzavírání smlouvy koncesovanému profesionálovi? To by mohl soud, při ochraně slabší strany, posoudit jako jednání proti dobrým mravům.

Řada pronajímatelů se sama a svobodně rozhodla a najala si ke správě svého domu odborníka a věnují svůj čas jiné své činnosti.

Orwellovský nápad, že to bude zákonem nařízeno všem majitelům, by mohl být inspirací i pro jiné smluvní vztahy, do kterých lidé během svého života nutně vstupují.

Podle JUDr. Křečka není řada pronajímatelů svéprávných v tom (nebo povolaných k tomu), aby sami nabídli svůj byt na trhu. S argumentem „že v tom mohou někteří udělat chybu.“

Více než polovina dospělé české populace udělá chybu při uzavírání manželství – možná, že by to vyřešili „koncesovaní ženiši“ uzavírající jednu z nejdůležitějších životních smluv s „koncesovanými nevěstami“.

PS: Neplést s „koncesovanými nevěstkami“ – ty jsou v návrhu Pirátů...

Autor: Karel Polata | čtvrtek 21.3.2019 13:02 | karma článku: 22.42 | přečteno: 698x

Další články blogera

Karel Polata

Proč stát chrání i neoprávněné uživatele bytu?

Běh na dlouhou trať. Tak by se dala popsat snaha majitelů bytů bránit svůj majetek před neoprávněnými uživateli.

5.9.2023 v 20:18 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 950 | Diskuse

Karel Polata

Zvýšení daně z nemovitosti – kam povede?

V mediálním prostoru se hovoří o dramatickém zvyšování daně z nemovitosti. Bude to ale ku prospěchu věci? Pro koho?

13.4.2023 v 16:21 | Karma článku: 43.45 | Přečteno: 8542 | Diskuse

Karel Polata

Stát si svým jednáním sám vytváří nové a nové dlužníky

Normální by mělo být dluhy splácet. Nově vznikající legislativa se ale snaží o zkrácení doby oddlužení a další výhody pro dlužníky.

13.10.2022 v 9:56 | Karma článku: 37.96 | Přečteno: 3658 | Diskuse

Karel Polata

Jak ČEZ ignoruje majitele bytových domů

Za více než rok se prakticky nepodařilo získat od ČEZ žádný návrh projektu nového energetického profilu bytového domu.

19.7.2022 v 23:49 | Karma článku: 20.67 | Přečteno: 659 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2332

Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů v ČR. Vystudoval FS ČVUT, od roku 1991 úspěšně podniká a spravuje bytové nemovitosti dvou firem. Věnuje se řešení problémů v oblasti nájemního bydlení z pohledu pronajímatele, zejména sociálního bydlení. Zapojuje se také do aktivit připomínajících hrdiny protinacistického odboje, inicioval umístění již několika pamětních desek na pražských domech.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...