Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát si svým jednáním sám vytváří nové a nové dlužníky

Normální by mělo být dluhy splácet. Nově vznikající legislativa se ale snaží o zkrácení doby oddlužení a další výhody pro dlužníky.  

S tím, že neplatí zásada „smlouvy se mají dodržovat“, se ve své profesi setkávám už mnoho let. Že „dluhy se nemusí platit“ nám zase už před 13 lety vtloukávala do hlav tehdejší levicová garnitura. Teď s podobným narativem ovšem přichází i vláda pravicová. I přes tyto nápady naštěstí podle průzkumů Čechům stále zůstává zdravý rozum a tři čtvrtiny lidí považují za normální po dlužníkovi chtít, aby svůj dluh uhradil. Nikdo nechce, aby se poštovní úřednice topily v rybníce kvůli chybějící stokoruně v kase. Ale být dlužníkem, či chcete-li povinným, by mělo zůstat hlavně nežádoucím označením, které vás do doby splacení dluhu omezuje jak v osobním, tak profesním životě. Místo toho poslední roky sledujeme snahu o přesun odpovědnosti za dluhy z povinného na všechny ostatní. Stal ses dlužníkem? Navyš svůj dluh, najdi si zdroj příjmů mimo kontrolovaný trh práce a nic neplať. Jsi živnostník, který nedostal zaplaceno od klientů a nemáš kvůli tomu na složenky? Nezájem, zaplať, a to okamžitě.

Další rána pro pronajímatele a bytová družstva
Dalším, kdo ovlivňuje přístup společnosti k plnění svých povinností, je stát. A možná není náhodou, že se tak děje před očekávanou ekonomickou a společenskou krizí. Co mám na mysli? Evropská unie nás nutí zkrátit dobu oddlužení u podnikajících subjektů. U nás si ale někdo položil otázku, proč zjednodušení nedopřát všem dlužníkům bez rozdílu. Bez ohledu na charakter dluhu a daného dlužníka. A tak se v návrhu změny zákona, u kterého ještě ani nedošlo ke shodě legislativní odborné skupiny, navrhuje zkrácení doby oddlužení u všech (ano, doslova všech) dlužníků z pěti na pouhé tři roky. Tím reálně hrozí, že většina dlužníků nesplatí v rámci procesu oddlužení téměř nic. Některé odhady říkají, že něco mezi 5 až 10 procenty. To je oproti aktuálním zhruba 55 procentům výrazný rozdíl, nemyslíte?

Pro obce, pronajímatele, SVJ, bytová družstva (i ta soukromá) to znamená, že ještě větší část dluhů zůstane nedobytná. Pronajímatelé jsou ostatně zvláštní skupinou věřitelů, kterým stát nařizuje poskytovat i několik let všechny služby spojené s užíváním bytu bez toho, aby jim byly byť jen z části hrazené.

1 000 dní, než dlužník fyzicky opustí byt, za který neplatí!
I v roce 2022 totiž v řadě případů trvá 1 000 dní, než dlužník fyzicky opustí byt, za který neplatí. Je však pravděpodobné, že takový dlužník neplatí ani za služby, jako je například dodávka studené či teplé vody nebo za ústřední vytápění. Zatímco ČEZ či plynárenský podnik odpojí neplatiče po třech upomínkách a třech měsících, neplatič nájemného rychle zjistí (a je tak často sociálními pracovníky instruován), že během několika let trvajících soudů o vyklizení bytu mu musí pronajímatel všechny nehrazené služby dodávat bez omezení. Během následujících měsíců bude v řadě případů cena této služby činit několikanásobek vlastního nájemného a pronajímatel bude za jejich úhradu dodavatelům ručit celým svým majetkem. Ti skuteční dlužníci dostanou po všech svých prohraných soudech (žaloba na neplatnost výpovědi, na vyklizení bytu, platební rozkazy atd.) od stejných sociálních pracovníků kartičku s adresou organizace, která jim pomůže podat návrh na oddlužení. Pronajímatelé v tom okamžiku utratili cca 100 tisíc korun za další soudní náklady a konečně drží v ruce pravomocné rozsudky nařizující skutečnému dlužníkovi uhradit jim statisíce. Tyto rozsudky v tu chvíli ale mají cenu lístků do rozkradené hasičské tomboly. Pronajímatelé žádnou kouzelnou kartičku nedostanou a pro řadu z nich to může znamenat, že o svou nemovitost mohou přijít.

Dlužníky si stát svým jednáním sám vytváří

Více než dvanáctkrát jsem řešil případy, kdy rodiny s dětmi začaly dlužit na nájmu. Příčinou byla často smrt či nemoc v rodině nebo třeba neplacené výživné. Dluhy dosahovaly do výše maximálně 30 tis. Kč, a byly tedy řešitelné. Ve všech těchto případech na to systém reagoval okamžitou akcí – odebral jim zcela a hned příspěvek na bydlení. To ovšem vytvořilo další dlužníky. Stát tak snadno přenesl stoprocentní úhradu bydlení zadlužených rodin na pronajímatele. Na nich ale stát vymáhá dodávání služeb a vlastního bydlení účinně a pod sankcí trestního stíhání. Všechny tyto rodiny takovým zásahem státu, nedoprovázeným žádnou jinou pomocí, opouštěly byty se statisícovými, již neřešitelnými dluhy. Na zákon, který by odpovědnost za naplnění bytové potřeby např. u rodin s dětmi (kde je role státu nezpochybnitelná) jasně definoval, čekáme už třicet let. Místo toho se ale dočkáme zákona, který podnítí zadlužování, protože následky prakticky neexistují?
 

 

Autor: Karel Polata | čtvrtek 13.10.2022 9:56 | karma článku: 37,99 | přečteno: 3660x
  • Další články autora

Karel Polata

Proč stát chrání i neoprávněné uživatele bytu?

Běh na dlouhou trať. Tak by se dala popsat snaha majitelů bytů bránit svůj majetek před neoprávněnými uživateli.

5.9.2023 v 20:18 | Karma: 29,36 | Přečteno: 989x | Diskuse| Společnost

Karel Polata

Zvýšení daně z nemovitosti – kam povede?

V mediálním prostoru se hovoří o dramatickém zvyšování daně z nemovitosti. Bude to ale ku prospěchu věci? Pro koho?

13.4.2023 v 16:21 | Karma: 43,46 | Přečteno: 8544x | Diskuse| Ekonomika

Karel Polata

Jak ČEZ ignoruje majitele bytových domů

Za více než rok se prakticky nepodařilo získat od ČEZ žádný návrh projektu nového energetického profilu bytového domu.

19.7.2022 v 23:49 | Karma: 20,86 | Přečteno: 660x | Diskuse| Energetika

Karel Polata

Opravy obecních bytů zaplatí soukromí vlastníci

Finanční prostředky ze zvýšení daně z nemovitosti by dle sdělení radnice Prahy 3 měly být využity na opravy obecních bytů.

8.11.2019 v 11:30 | Karma: 20,86 | Přečteno: 509x | Diskuse| Společnost

Karel Polata

JUDr. Křeček se nám radikalizuje aneb mráz přichází z Brna

Ve své reakci na, jinak věcně správný článek europoslance Luďka Niedermayera, zástupce ombudsmanky navrhuje omezení práva majitelů bytů.

9.8.2019 v 17:43 | Karma: 29,00 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů v ČR. Vystudoval FS ČVUT, od roku 1991 úspěšně podniká a spravuje bytové nemovitosti dvou firem. Věnuje se řešení problémů v oblasti nájemního bydlení z pohledu pronajímatele, zejména sociálního bydlení. Zapojuje se také do aktivit připomínajících hrdiny protinacistického odboje, inicioval umístění již několika pamětních desek na pražských domech.

Seznam rubrik